Iniciatives locals

BIObserva

BIObserva

BIObserva és un programa corporatiu pioner en Espanya de seguiment de la biodiversitat en les instal·lacions que gestiona Hidraqua. Es tracta d’un projecte de ciència ciutadana al qual la plantilla de les instal·lacions de les EDAR d’Hidraqua aportaran dades d’observació d’ocells.

Les instal·lacions que gestionem alberguen una gran biodiversitat, i nosaltres hi podem col·laborar de forma conscient. Les dades recollides en BIObserva s’utilitzaran com a base d’estudis científics sobre l’estat de les poblacions d’ocells i els efectes del canvi climàtic, entre altres aspectes.

https://www.biobserva.com/

Coach Exit

Coach Exit

Coach Exit és una iniciativa de voluntariat corporatiu que pretén millorar l’ocupabilitat de joves en risc d’exclusió social a través del coaching i del mentoring. Amb este objectiu, la Fundació Èxit forma al voluntariat corporatiu d’empreses multinacionals líders i socialment responsables perquè puguen fer de coach a la joventut. D’esta manera, la gent jove coneix el món de l’empresa per dins i descobrix la seua vocació. La idea és motivar-lo perquè continue la seua formació. El voluntariat es forma en una tècnica que podrà aplicar en el seu dia a dia i, a més, coneix la joventut de la qual també podrà aprendre molt i que l’obligarà a activar noves competències de comunicació, atenció a la diversitat, lideratge…

Aquae STEM

Aquae STEM

Hidraqua i la Fundació Aquae ha posat en marxa Aquae STEM, un programa per revertir les desigualtats de gènere en l'ensenyament i per fomentar entre les alumnes les competències en l'àmbit de les ciències, la tecnologia, l'enginyeria i les matemàtiques (STEM). Les persones formades en estos camps tenen un millor accés al mercat laboral que professionals d'altres sectors.

El programa promou les vocacions STEM entre les alumnes d'educació primària i es desplega a través d’una serie d’activitats pràctiques, que s'implementaran en l'aula i l'entorn digital, pensades per a despertar l'interés de les alumnes per les disciplines STEM a través de la resolució de reptes.

El programa contempla l'organització de webinars en les que participen ponents que són referències femenines en l'àmbit STEM per a les alumnes.

Repoblación de áreas forestales incendiadas

Repoblació d’àrees forestals incendiades

En 2016 Hidraqua va iniciar, en col·laboració amb la Fundació Aquae, la primera campanya de reforestació de huit hectàrees de bosc que van ser arrasades en l’incendi de maig de 2015 en Pego. S’ha calculat que actualment en sobreviuen 7.000 plàntules. L’objectiu d’esta iniciativa és compensar la petjada de carboni generada per les empreses alhora que es contribuïx a repoblar la zona amb alzines (Quercus ilex rotundifolia) i coscolla (Quercus coccifera). Es tracta d’espècies autòctones les llavors de les quals van ser arreplegades en la rodalia i certificades pels servicis oficials, que així reconeixien el seu origen adequat com a espècies resilients i rebrotadores, que garantiran un bosc idoni davant dels escenaris futurs de canvi climàtic i resistent.

Aquesta iniciativa ha tingut continuació amb la reforestació a Beneixama, un projecte que contempla la plantació de 800 arbres d'espècies autòctones nobles (arboços, pins pinyers i coscoll, savines i alzines) en en uns terrenys calcinats l'any 2019. En les labors de reforestació han participat persones amb discapacitat del col·lectiu Jera Avanza i alumnat de Primària de col·legis del municipi. 

Colaboraciones académicas con la Universidad

Col·laboracions acadèmiques amb la universitat

Hidraqua ha subscrit convenis d’investigació amb les universitats de la Comunitat Valenciana amb l’objectiu de fomentar la investigació en projectes d’R+D+i, càtedres, el patrocini d’activitats acadèmiques i les pràctiques laborals en l’empresa. En són exemples el conveni amb la Universitat de València per a la investigació destinada a millorar la sostenibilitat ambiental en el tractament d’aigües residuals; el conveni amb la Universitat Miguel Hernández d’Elx per a l’elaboració de compost de valor afegit amb fangs de depuració i restes de podes urbanes, i la col·laboració amb l’orquestra filharmònica de la Universitat d’Alacant, entre altres iniciatives.

Proyecto Gennera

Projecte Gennera

Hidraqua participa des de l'any 2019 en el Projecte Gennera de la UA per a oferir solucions innovadores als reptes empresarials. Hidraqua ha plantejat desafiaments, des de l'eliminació de l'abocament de les tovalletes de WC a l'inodor o com crear una interacció més pròxima entre l'empresa i els seus clients, sobretot en els temps de pandemia, on la presencialitat és complicada i així facilitar les gestions que els ciutadans han de realitzar amb l'empresa.

La Universitat d'Alacant (UA) en col·laboració amb el Parc Científic d'Alacant (PCA) ha realitzat el programa Gennera, una iniciativa del Centre d'Ocupació de la UA que té com a objectiu acostar el talent dels estudiants de la universitat a les empreses de la província d'Alacant.

Let’s Clean Up Europe

Let’s Clean Up Europe

Esta iniciativa europea de voluntariat pretén ajuntar, en els mateixos dies del mes de maig, diverses arreplegades de residus en espais naturals de tot Europa fent que s’hi involucre el major nombre possible de persones. La finalitat d’esta celebració és que qui participe puga veure de primera mà la quantitat de fem que s’aboca il·legalment i conscienciar sobre la importància de la prevenció de residus, tot el que es pot fer —i s’ha de fer— per a reduir el volum de residus i disminuir la nocivitat dels residus generats. És una activitat que es fa amb el voluntariat de l’empresa i en col·laboració amb altres entitats locals.

Cata de aguas

Tast d’aigües

Periòdicament i de manera itinerant organitzem tallers de tast d’aigua. En primer lloc, s’hi oferix una explicació sobre el procediment adequat per a la degustació de l’aigua, i a continuació hi ha una part aplicada en la qual es donen a tastar onze tipus d’aigües de procedències diverses. Este estudi s’ha dut a terme mitjançant l’anàlisi sensorial, i fent un test entre els assistents, amb un enfocament similar al que s’empra en la investigació de mercat quan es llança un nou producte. Entre les mostres, s’han pogut degustar aigües minerals embotellades i aigües captades d’origen superficial de pous, de dessalinitzadora i mescla de diverses aigües. En tots els casos, numerades de manera que el tast s’ha fet a cegues.