Asset Publisher

Més de 50 tecnologies i l'aposta per l'economia circular permeten a Hidraqua estalviar 39 MM de metres cúbics d'aigua en l'últim any

 

" "

 

Hidraqua treballa des de fa anys sota un model que aposte pel desenvolupament sostenible. Tant és així que la companyia, sota el paraigua del seu grup empresarial Suez, ha desenvolupat el Rewater Global Plan, el Pla Estratègic en Desenvolupament Sostenible 2017-2021 que permet alinear la seva estratègia empresarial  amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'ONU dins l'Agenda 2030.

 

Canvi climàtic, economia circular, accés a l'aigua o equitat, són alguns dels compromisos i estratègies que es treballen en aquest pla. Un altre dels punts que es destaquen és la preservació de l'aigua, a través de l'ús responsable i reutilització d'aquest recurs. A fi d'abastar aquest objectiu, Hidraqua i les seves empreses participades aposten per la innovació, mitjançant més de 50 tecnologies, i la reutilització com eixos principals per a la gestió sostenible de l'aigua. El treball desenvolupat en aquesta matèria ha permés que Hidraqua i les seves empreses participades estalvien en l'últim any 39 milions de metres cúbics d'aigua potable. Hem de tenir en compte que un metre cúbic d'aigua correspon a 1.000 litres.

Pel que fa a l'aposta d'Hidraqua per la innovació, en l'últim any la companyia ha millorat el rendiment de les seves xarxes. Per això, compta amb sistemes d'Informació Geogràfica, sistemes de telecomandament i control de sectors, cerca proactiva de fuites per mètodes acústics i  regulació de pressions de la xarxa d'aigua. Aquestes tecnologies permeten controlar l'estat de les xarxes i actuar davant qualsevol incidència. Així mateix, permeten adaptar la demanda a les necessitats de cada zona del municipi i dividir per sectors la xarxa per a que davant de qualsevol incidència quede afectat el menor nombre de clients.

En el últims anys, Hidraqua ha desenvolupat ferramentes avançades per a determinar la necessitat de renovar les xarxes, la digitalització amb les tecnologies de la informació i la comunicació, per a predir la demanda, detectar i localitzar fuites, optimització y valorització energètica i Smart Cities, entre d'altres.

Algunes d'aquestes tecnologies són, per exemple, el projecte per a instal·lar comptadors amb telelectura amb l'objectiu de millorar la comunicació i atenció al client; així com el desenvolupament d'un sistema expert anomenat Metrawa per a optimitzar la decisió de quines xarxes de distribució s'han de renovar i quin és el nivell òptim d'inversió.

D'altra banda, el creixent nombre de sensors disponibles i tecnologies de control remot no sempre són avantatjosos per als gestors de les xarxes si no es compta amb les eines adequades per a convertir les dades en accions amb valor per als usuaris finals. Per això, Hidraqua ha implantat una de les tecnologies més avançades del sector en el control intel·ligent de xarxes denominat Aquadvanced Water Network, una ferramenta analítica per al seguiment de la qualitat de l'aigua i les pèrdues en les xarxes de distribució en temps real.

Per últim, la companyia ha desenvolupat algorismes amb Machine Learning per a la predicció del consum d'aigua d'una ciutat, basats en previsions meteorològiques i està treballant en mètodes de prospecció i localizatció de fuites basats en intel·ligència artificial.

Altra de les iniciatives que han permés a Hidraqua reduir aquesta quantitat d'aigua potable és la reutilització d'aigua regenerada, aigua depurada sotmesa als tractaments necessaris per a ser reutilitzada,  per a usos diferents al consum humà. Alguns dels casos més destacats són per exemple, el parc urbà inundable “La Marjal”. Una obra pionera a Europa de marcat caràcter mediambiental i social, promoguda per Aguas de Alicante conjuntament amb l'Ajuntament d'Alacant, que dóna solució als problemes d'inundacions en una de les àrees d'urbanització de la platja de Sant Joan d'Alacant. Aquesta infraestructura és capaç de retindre fins a 45.000 m3 front a una pluja d'alta intensitat, i posteriorment, derivar el cabal de pluja a la xarxa de drenatge o a la depuradora per a la seva reutilització.

Hem de destacar a més altres actuacions que recentment Hidraqua ha promogut per a la reutilització d'aigua regenerada com  és el cas de GUARDIAN, un projecte que ha rebut una subvenció de 4,4 MM de €  procedents dels Fons FEDER de la Unió Europea i que  està basat en l'ús d'aigua regenerada per a la defensa contra incendis al Parc Natural del Túria. El projecte proposa un conjunt d'estratègies per a millorar la resiliència de la interfície urbano-forestal i està basat en la implantació d'una bateria d'iniciatives innovadores amb la utilització d'aigua regenerada com eix central.

Per últim, Hidraqua i l'Ajuntament de Rojales (Alacant) han posat en marxa fa uns mesos un conjunt d'actuacions per a minimitzar els abocaments al parc natural de les Lagunas de La Mata i Torrevieja, produïts durant els episodis de tempesta en aquest municipi. Aquestes obres inclouen millores en les depuradores, la construcció de dipòsits anti-tempesta i la construcció de cinc llacunes, de més de 5.000 m3 de capacitat, que funcionaran com un aiguamoll i també per a emmagatzemar i distribuir l'aigua regenerada en les depuradores. Amb aquesta actuació, l'aigua regenerada tindrà diferents usos: recreatiu i ornamental, amb la construcció de les llacunes; i mediambiental, mitjançant el reg de zones verdes.