Asset Publisher

Hidraqua i Fundació Aquae organitzen la competició nacional de Stockholm Junior Water Prize, el “Nobel” de l’aigua juvenil

 

" "

 

Joves de 16 a 21 anys de qualsevol centre educatiu d’Espanya poden enviar els seus treballs entre el 28 de gener i el 8 d’abril

Hidraqua i la seua fundació, Fundació Aquae, organitzen el certamen nacional de la XXIII edició del Stockholm Junior Water Prize (SJWP), una competició que oferix als joves de tot el planeta la possibilitat de presentar projectes d’investigació sobre el binomi aigua-sostenibilitat. El guanyador de la final espanyola competirà el mes d’agost pel títol internacional a Estocolm.

Durant el procés de desenvolupament dels seus projectes, els joves de la Comunitat Valenciana que decidisquen participar en este concurs podran buscar suport en Hidraqua, empresa experta en gestió de l’aigua i sostenibilitat, per a solucionar els seus dubtes.

L’edició mundial d’este premi d’investigació juvenil, que cada any rep més de 10.000 treballs procedents de 30 països, està promoguda per l’Institut Internacional de l’Aigua d’Estocolm (SIWI). El seu objectiu és fomentar l’interés dels joves pel tema i promoure la seua creativitat entorn de l’aigua i el medi ambient.

Mariola Urrea, presidenta del Consell d’Estratègia i Supervisió de Fundació Aquae, destaca “la importància que té per a la Fundació involucrar els joves en una competició com SJWP. De fet, es tracta d’una experiència particularment valuosa per a fer-los plenament conscients de la responsabilitat que implica el bon ús i gestió de l’aigua, un recurs del qual actualment no disposen en les seues llars 2.100 milions de persones. A més, estem fermament convençuts que aquells que participen en esta competició tindran una oportunitat immillorable per a poder aportar solucions alternatives innovadores que ajuden a fer front als problemes d’ús i gestió de l’aigua”.

Alumnes que cursen secundària, batxillerat o formació professional en qualsevol centre educatiu d’Espanya i que l’agost d’enguany tinguen entre 16 i 21 anys, poden participar en el certamen nacional de SJWP a partir del 28 de gener i fins al 8 d’abril. Les candidatures amb els projectes poden ser individuals o estar conformades per equips de fins a dos estudiants. Cada projecte ha de tindre un tutor/a (professor/a del mateix centre educatiu que presenta la investigació).

La participació està oberta a qualsevol projecte d’investigació escolar que tinga com a tema central l’aigua i, especialment, la gestió dels recursos hídrics, la protecció de l’aigua i el tractament d’aigües, siguen potables o residuals. Tots els treballs han d’estar orientats a la millora de la qualitat de vida de la societat i a obtindre resultats concrets. Des del punt de vista metodològic, els treballs han de ser investigacions escolars basades en l’experimentació científica o el desenvolupament de tecnologies, o bé tenir un caràcter social.

El mes de maig se celebrarà la final nacional. Els estudiants hauran de defensar els seus projectes davant d’un jurat, mitjançant una exposició oral en castellà o anglés. Es designarà un únic treball com a representant espanyol en el certamen internacional.

Premi internacional: 15.000 dòlars, de mans de Victòria de Suècia

 

Els guanyadors de les fases nacionals participaran en la final internacional, que se celebrarà a final d’agost en Estocolm, en el marc de la Setmana Mundial de l’Aigua. Els finalistes de cada país participant presentaran i discutiran els seus projectes amb una àmplia varietat d’investigadors, polítics i mitjans de comunicació. Després d’entrevistar cada finalista, un jurat d’experts internacionals decidirà el guanyador, que rebrà 15.000 dòlars, un diploma i una escultura de vidre blau de mans de la princesa Victòria de Suècia, patrona d’este premi.

En 2018, dos estudiants de primer de batxillerat d’Orense van guanyar el certamen nacional de SJWP amb un projecte que consistia en un innovador sistema ecològic per a degradar les tovalloletes higièniques. La seua proposta es basava en la capacitat del cuc de la mel per a descompondre els compostos derivats del polietilé.

SJWP, que es va crear en 1997 amb l’objectiu d’impulsar la investigació entorn dels reptes de l’aigua i la sostenibilitat entre els joves, és actualment el premi per a joves més prestigiós del món en l’àmbit de projectes sobre l’aigua. Està considerat el “Premi Nobel de l’Aigua” per als joves.