Asset Publisher

Hidraqua aposta per la naturalització de les instal·lacions destinades a la gestió del cicle integral de l’aigua

La protecció de la biodiversitat és un dels objectius marcats per la direcció d’Hidraqua i les seues empreses participades en la Comunitat Valenciana, dins d’un pla de desenvolupament sostenible a mitjà termini (2017-2021) que busca contribuir activament al compliment dels ODS marcats per l’ONU.

 

" "

La protecció de la biodiversitat és un dels objectius marcats per la direcció d’Hidraqua i les seues empreses participades en la Comunitat Valenciana, dins d’un pla de desenvolupament sostenible a mitjà termini (2017-2021) que busca contribuir activament al compliment dels ODS marcats per l’ONU.

Per a fer-ho, la companyia ha apostat per convertir les infraestructures de gestió del cicle integral de l’aigua existents en la Comunitat Valenciana en espais que afavorisquen la protecció i cura de la biodiversitat.

Entre les accions posades en marxa en esta matèria, destaca el llançament del programa de voluntariat corporatiu BiObserva en les depuradores gestionades per Hidraqua en la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una acció en la qual el personal voluntari adscrit a la planta recull dades d’observació d’ocells a través d’una plataforma digital oberta de ciència ciutadana. Fins a hui, este programa ja s’ha posat en marxa en les depuradores de Riba-roja de Túria, Altea, Xixona, Oriola, Rojales i Benidorm, i en les instal·lacions de la conducció Xúquer-Vinalopó. Així mateix, les empreses participades d’Hidraqua en la Comunitat Valenciana també s’han acollit a este programa, com en el cas d’Aigües de l’Horta, Aguas de Alicante, AGAMED i Aigües d’Elx.

La informació obtinguda permet analitzar les dades recaptades i la seua evolució, i s’utilitza per a plantejar mesures de millora ambiental d’estes instal·lacions i fer-ne el seguiment. El projecte s’ha desenvolupat amb la participació de SEO/BirdLife, que col·labora en els tallers formatius.

Es tracta d’una iniciativa que partix de Suez España, grup empresarial al qual pertany Hidraqua i que té com a objectiu crear una consciència ciutadana que implique el personal de l’empresa en la conservació de la biodiversitat local, començant per l’entorn natural. Així, a esta labor s’unixen altres accions de voluntariat corporatiu com el programa “Let’s Clean Up”, celebrat en diversos municipis de la Comunitat Valenciana.

Fins a hui, les espècies que més s’han detectat en les depuradores de la província d’Alacant són el teuladí i la cueta blanca, mentre que en la província de València destaca la presència de la blanca. Així mateix, s’hi han detectat espècies poc comunes en el sud-est de la península com l’àguila calçada.

Cal destacar que el programa, per l’interés que desperta en conservacionistes i ornitòlegs, va ser presentat en el Birding Festival celebrat en octubre a Torrevella.

Dins d’este projecte de naturalització d’instal·lacions també s’estan desenvolupant altres accions que fomenten la biodiversitat, com la gestió ecològica de zones verdes, amb el compromís d’eliminació de fitosanitaris i pesticides i espècies exòtiques invasores. Per a la posada en marxa d’esta iniciativa, s’ha fet formació dirigida al personal tècnic d’Hidraqua i les seues empreses participades. A més, s’aposta per la instal·lació de niadors per a ocells i rates penades i la protecció de fauna en les operacions de manteniment.

En aquelles instal·lacions que es troben en espais protegits s’estan duent a terme autodiagnòstics de biodiversitat i plans d’acció específics.

A més, es col·labora amb la investigació en dues estacions científiques d’anellament d’aus, en l’illa de Tabarca (projecte Piccole Isole, amb la Universitat d’Alacant i SEO Birdlife) i en el parc inundable de La Marjal.

Per este compromís amb la protecció d’espècies i espais, Hidraqua i les seues empreses participades estan adherides a la plataforma Aliats per la Biodiversitat, un espai comú de comunicació i col·laboració entre empreses, organitzacions no governamentals, administracions i centres d’educació i investigació que té com a finalitat compartir i potenciar experiències comunes en projectes de conservació i millora de la biodiversitat valenciana.

Totes estes iniciatives, que partixen del compromís amb la biodiversitat, han permés a SUEZ España ser reconeguda el mes passat en els European Business Awards for the Environment (EBAE), organitzats per la Comissió Europea, en la categoria d’empresa i biodiversitat.

Altres actuacions que posen de manifest el compromís mediambiental d’Hidraqua són les infraestructures verdes com a solució hídrica. En trobem exemples en el parc inundable urbà La Marjal, situat en la platja de Sant Joan d’Alacant; en el projecte engegat fa unes setmanes en Rojales per a emmagatzemar l’aigua regenerada en un espai verd i reutilitzar-la per a altres usos diferents del consum humà, com el reg de parcs i jardins; o en els sistemes de drenatge sostenible.