Asset Publisher

Hidraqua presenta en la Feria de AEAS València els projectes de Dinapsis sobre Smart City i Intel·ligència Artificial

 

Hidraqua presenta en la Feria de AEAS Valencia los proyectos de Dinapsis sobre Smart City e Inteligencia Artificial

 

Especialistes del grup Suez i les seves empreses en Espanya aborden assumptes com la reutilització, la modernització d'infraestructures i la digitalització del sector

 

Del 27 al 29 de març de 2019, l'Asociación Española de Abastecimientos de Agua y Saneamiento (AEAS) celebra la XXXV edició del seu Congrés en València. Un espai que compta amb conferències, zona expositiva i zona audiovisual. 

Dins d'aquest context, Suez i les empreses que formen part d'aquest grup empresarial participaran amb un stand i abordaran en la secció de conferències algunes de les seves línies principals de treball com la reutilització, la modernització d'infraestructures i la digitalització del sector.
Així mateix, Hidraqua, una de les empreses del grup Suez, presentarà el seu centre tecnològic Dinapsis de la mà del seu director, Jorge Ballesta. “Fa quasi dos anys Hidraqua i Suez inauguraren el primer centre d'innovació vinculat a la gestió sostenible de l'aigua i el territori, un espai dissenyat per a operar, desenvolupar i mostrar les solucions més avançades en aquesta matèria.” Sota aquesta premissa Ballesta realitzarà un recorregut per aquells aspectes als que ha contribuït directament la posada en marxa d'aquest centre, com són la sostenibilitat, i l'evolució dels serveis públics mitjançant la transformació digital, aportant solucions d'alt valor afegit com: la transparència, la participació de la ciutadania, la innovació oberta, la co-creació amb els grups de relació i el recolzament a l'ecosistema innovador en l'àmbit de la gestió del cicle integral de l'aigua i la gestió sostenible del territori.

Aquesta tasca ha despertat l'interés d'ajuntaments, universitats, associacions, start ups, centres d'innovació, entre d'altres col·lectius que han assistit per a conèixer de primera mà aquestes instal·lacions.

Dinapsis ha rebut a més de 200 grups interessats en el centre, ha celebrat 9 esdeveniments per a la ciutadania i ha participat en 11 fòrums especialitzats

El Lab de Innovación, és un dels espais amb els quals compta aquest centre i està destinat a ser una zona oberta i col·laborativa on s'han desenvolupat 25 projectes. A més d'aquestes tecnologies que s'han anat incorporant en l'últim any, actualment el centre està treballant en varis projectes de destí turístic intel·ligent que començaran a aplicar-se a partir d'aquest estiu en municipis costaners on opera Hidraqua. Una d'aquestes tecnologies està basada en el desenvolupament d'un nou servei de Visió Artificial que avança solucions per a la platja mitjaçant mapatge i anàlisis d'imatges mitjançant Algorismes d'Intel·ligència Artificial. Aquesta nova tecnologia permetrà oferir informació de predicció als usuaris de les distintes platges per a que es distribuïsquen segons ocupació, estudiar les dinàmiques d'afluència i detectar tendències i comparar evolucions entre distintes platges de la localitat.

Un altre dels espais de Dinapsis és el Hub Operatiu amb capacitat de gestionar, en temps real, els serveis i actius del cicle integral de l'aigua gestionats per Hidraqua. Es tracta d'una avançada torre de control capaç d'aportar a Benidorm i a la província d'Alacant les ferramentes de gran capacitat resolutiva per a aconseguir l'excel·lència en el servei.

Des d'aquest punt, a més de connectar amb els centres de control d'Hidraqua en la província, s'implanten solucions tecnològiques avançades, que recomanen decisions per a que cap incidència afecte als ciutadans i per a gestionar el servei de forma més àgil i eficient. Des de la implantació d'aquest centre s'han posat en marxa nombroses tecnologies que permeten seguir avançant en la gestió eficient de l'aigua. Aquestes iniciatives permeten controlar fuites i millorar l'adaptabilitat a la demanda, controlar de forma més intensiva la qualitat de l'aigua, establir amb major coneixement els plans de renovació de xarxes, increment del servei de telelectura, entre d'altres. 

Pel que fa a l'organiztació de fòrums i trobades d'experts, Dinapsis ha albergat jornades vinculades a les EDUSI, "Oportunitats per a la innovació territorial sostenible", "Turisme Sostenible: nous reptes i experiències del sector" o la jornada prevista per al pròxim 26 de març, una xarrada impartida per Alicia Asín, CEO i co-fundadora de Libelium titulada "Internet de les Coses (IoT) per a la democràcia i la transparència a les ciutats".

Una altra de les jornades que ha acollit Dinapsis recentment està vinculada al concepte de resiliència, un dels conceptes en els que més ha treballat el centre tecnològic recentment. L'objectiu d'aquest projecte és establir les actuacions necessàries per a la coordinació territorial dels serveis i infraestructures des d'un punt de vista resilient, permetent a les ciutats assegurar-ne la continuïtat en situacions de crisi, així com optimitzar la seva gestió en el dia a dia.

Una altra iniciativa que tractarà Ballesta durant la seva ponència serà la participació del centre en Technovation Challenge. Es tracta del programa d'emprenedoria tecnològica per a xiquetes més gran del món. El programa insígnia de l'empresa sense ànim de lucre Iridescent, l'objectiu del qual és apropar la tecnologia i l'emprenedoria a les xiquetes per a fomentar vocacions científiques i tecnològiques, reduint la bretxa de gènere existent en aquestes carreres, cada vegada més demandades per les empreses. 

La final regional de l'any passat, celebrada a la Universitat Politècnica de València, reuní  282 xiquetes, 74 mentors, 33 jutges, 34 voluntaris i multitud de pares i mares. Dels 65 equips participants, se sel·leccionaren 5 júniors per a passar a la semifinal virtual mundial. Entre ells, dos equips de Dinapsis. Així mateix, altres dos equips del centre tecnològic d'Hidraqua a Benidorm, es van quedar a les portes d'accedir a la semifinal internacional amb un esment especial.

Per últim, Dinapsis s'ha convertit en un centre que recolza, a través de convenis amb vàries universitats, programes d'emprenedoria i projectes empresarials amb base tecnològica. Així, es busca posicionar el centre com un laboratori d'innovació amb àrea d'investigació col·laborativa per a ‘startups’ emprenedores i universitats, amb la fi última d'impactar en el desenvolupament socioeconòmic de l'entorn. 

En aquesta línia, naix DINAPSIS DIGITAL INNOVATION HUB (DIH), amb el focus en la Transformació digital de startups i pymes. DINAPSIS persegueix connectar als proveïdors d'aquestes tecnologies digitals (en forma tant de solucions software com de recursos hardware) amb les emprenedories, pymes i empreses emergents usuàries de les mateixes; enfortint la seva competitivitat i donant lloc a l'aparició de noves àrees de negoci en el context de la digitalització i la Indústria 4.0. 

Els pròxims passos de Dinapsis aniran encaminats a mantindre el posicionament de centre d'innovació i a seguir desenvolupant iniciatives que permeten incrementar la vinculació directa amb la ciutadania a partir del desenvolupament d'una proposta de valor que incidisca en la qualitat de vida dels habitants i visitants de les ciutats.